Adora och Satin Dolls svängde fint!

Det härligt svängiga storbandet Satin Dolls i sällskap med vår egen blivande storstjärna på den jazzikaliska sånghimlen, Adora Makokha, bjöd upp till en fin kväll på Västerås konserthus söndag 18 september. Tyvärr, måste vi väl ändå säga, var det kvällen efter Kulturnatten varför väl alldeles för många tänkbara storbandsälskare var så ”mätta på kultur(?)” att de inte orkade ta sig ur soffan därhemma. Men i sann musikeranda gav Peo Jönis och hans svängigt härliga damer i Satin Dolls järnet från första till sista ton för den glada och entusiastiska skara om ca 150 personer som infunnit sig.

Satin Dolls är i sanning ett härligt och glatt gäng damer som i år t o m fyller tjugo år som storband. F ö var det i Västerås i mars 1991 som Satin Dolls gjorde sitt första offentliga framträdande och då i Aros Congress Center i samband med att Audi lanserade en ny bilmodell. Sedan dess har det blivit många spelningar på alla möjliga håll i vårt avlånga land och utanför landets gränser också naturligtvis. Och i kväll var det alltså dags att återigen vara tillbaka i Västerås för en konsert som sagt i sällskap med Västerås Kulturskolas Ungdomsstorbands jättesånglöfte Adora Makokha. Lite spänd var hon nog innan det blev dags att ta scenen i besittning. Men med sin öppningslåt ”How about you” släppte all eventuell nervositet och det blev succé rakt igenom för Adora.

Peo Jönis sjöng naturligtvis även han en hel del och gärna lite i Frank Sinatras anda. The American Songbook är självklart en viktig del i Satin Dolls repertoar och de gör det suveränt. Den här kvällen var Peo Jönis’ dotter Rosanna också med och tillsammans framförde de två bl a en mycket uppskattad duett i Nat King Coles anda. Ni vet melodin ”Unforgettable” där Natalie Cole sjunger duett med sin pappa Nat King Cole. En duett som tyvärr aldrig kunde bli genomförd i verkligheten men som den moderna tekniken kunde ordna till. I kväll fick vi den i alla fall livs levande framförd av Rosanna och pappa Peo till publikens klart hörbara uppskattning. Peo Jönis är f ö en utomordentlig presentatör och bjuder hela tiden på ett trevligt och underhållande mellansnack. Han var ju inte för inte Charlie Normans vapendragare och basist under många år fram till Charlie Normans bortgång i augusti 2005.

Satin Dolls hoppas vi på att inom en inte alltför avlägsen framtid åter få presentera på vår scen och då inför en betydligt större publik, av vilka just många som sagts ovan denna kväll uteblev p g a troligen viss mättnad efter Kulturnatten kvällen innan. En sådan miss gör vi inte om en gång till, var så säkra!

Claes Tillander

[nggallery id=2]

Dela gärna inlägget