FESTIJAZZ 2011 – musikalisk succé igen!

Åter kan vi med stolthet konstatera att även årets FESTIJAZZ blev en musikalisk succé. Det känns särskilt bra med tanke på allt arbete vi i styrelsen för vår ideella förening lägger ner av timmar och dagar för att alla som kommer på FESTIJAZZ skall bli så nöjda och belåtna som möjligt.

Av alla positiva kommentarer att döma blev årets sammansättning av programmet verkligen en jättesuccé. I sanning har vi nu tagit på oss en stor utmaning att till nästa år  kunna presentera en, om det nu överhuvudtaget är möjligt, såväl ur publik som musikalisk synpunkt ännu bättre FESTIJAZZ 2012 lördag 4:e februari. Skriv in det datumet redan nu!

Men trots det måste vi ändå ställa oss frågan – varför tar bara drygt 800 personer chansen att under ca åtta timmar få uppleva en härlig blandning av jazzkonserter inom olika genrer från tre av våra fyra scener och dessutom få möjlighet dansa till minst sagt dansvänlig musik från både storband och andra mindre konstellationer på dansgolvet i konserthusets härliga foajé i anslutning till restaurangen? Att det var populärt att dansa rådde ingen tvekan om då dansgolvet i stort sett hela kvällen igenom var fylld med glada dansande par. På golvet syntes många ”utsocknes” jazzälskare som varje år i god tid hör av sig och förvissar sig om biljetter till, som flera av dem även säger, ”årets härligaste jazzkväll i Mellansverige”.

Öppnade i år, i stora salen, gjorde Sandviken Big Band i en hyllning till Fransk Sinatra tillsammans med italienske storsångaren Larry Franco. Som alltid bjöd Sandviken Big Band, i år för första gången tillsammans med Larry Franco, på en magnifikt genomförd konsert av högsta klass. Med denna öppningskonsert var nivån mer eller mindre satt för hela kvällen på de fyra olika scenerna..

På stora scenen fortsatte vi sedan med Gunhild Carling och hennes Big Band, som i vanlig ordning satte svänget och showmanskapet i högsätet. Samtidigt hade väldigt många förpassat sig till lilla salen för att där avnjuta Bröderna Agnas J:r kvartett.. Minsta sagt dunder succé för den fantastiska och ungdomliga brödraskaran. Vilken brödrakvartett!

Missisippi Seven, Sandviken Big Band med Larry Franco, Yazzmen 4.3.Q, och Gunhild Carling Big Band höll i gång dansen för fullt i foajén innan Yazzmen 4.3.Q även de förflyttade sig till lilla salen för att där senare under kvällen förgylla tillvaron för många av sina fans som var på FESTIJAZZ.

I stora salen bjöd ungefär samtidigt en av Sveriges genom tiderna absolut största jazzikon, pianisten Bengt Hallberg, på en av de innerligaste och samtidigt svängigaste konserterna vi någonsin upplevt i Västerås. Såväl publiken som Bengt Hallberg var på topphumör och de spontana stående applåder som såväl inledde som avslutade konserten, där det kunde klockas minut efter minut av applåder från den begeistrade publiken, var så varma att de värmde långt upp på scenen och t o m bakom in i kulisserna. En oförglömlig stund av lycka för såväl Bengt Hallberg på scenen som för den fulltaliga publiken.

”Inramade” Bengt Hallbergs konsert på stora scenen gjorde flera mycket unga jazzzförmågor i form av dels Gävleborgs Ungdoms Big Band (GUBB) i sällskap med unge munspelsfantomen Filip Jers dels Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband. De båda storbanden bjöd var för sig på härligt ungdomligt sväng och en uppsjö med duktiga unga solister presenterade sig. Bland dessa torde, utöver Filip Jers, nämnas t ex trumpetaren Filip Olandersson, tenoristen Martin Nordlöf, tenoristen Akoth Makokha och hennes trumpetspelande, men framför allt osannolikt välsjungande i härlig jazzkänsla, lillasyster Adora Makokha. Bara 16 år men vad månde, om några år, bliva av Adora och hennes sångförmåga som gick rakt in i publikens hjärtan.  Bland andra grupper som hördes bör nämnas Retrojazzgruppen med musiker från både Västerås och Eskilstuna som bjöd på skönt svängig BeBop, swing, mainstream och vad ni vill. En annan liten fin grupp var unga Västeråsfödda tenoristen Ida Karlsson och hennes kvartett. Hennes kvartett hade tyvärr en aning publikotur då de kom att hamna i lite av publikbortfall då Bengt Hallbergs konsert ägde rum ungefär samtidigt

Extra glädjande hade väldigt många stannat kvar för att även vara med ända till slutet på årets FESTIJAZZ som, helt enligt traditionen, avslutades med en mjuk och skön midnattskonsert i stora salen. I år hade det uppdraget lagts i händerna på Larry Franco Trio som, från den sparsamt upplysta stora scenen, bjöd på en både svängigt glad och innerligt hållen konsert i Nat King Coles anda. Det blev en strålande minnesvärd såväl Tack-för-ikväll- som God Natt & Kom-väl-hemkonsert innan var och en drog sig hemåt till sina bostäder i Västerås och/eller hotellrum för alla de som i vanlig ordning kommit tillresande från när och fjärran.

Avslutningsvis ett sammanfattande citat från många av gästerna på årets mingel- och gladjazzfest i Västerås: ”Det här var nog en av de absolut svängigaste och mest minnesvärda årgångarna av FESTIJAZZ på länge så vi ses väl igen nästa år – inte sant. Vi kommer i alla fall!”

Sköna ord att ta till sig, minnas och tänka på när vi utvärderar årets FESTIJAZZ och sedan med största sannolikhet planerar för lördag 4 februari 2012 på Västerås konserthus.

Claes Tillander

Dela gärna inlägget