Festijazzartister 2013

Sandviken Big Band  & Molly Pettersson HammarSandviken Big Band & Molly Pettersson Hammar

Carnegie Hall – fredag 19.00
Ballroom – fredag 21.00

Öppningskonserten vid årets FESTIJAZZ ombesörjs än en gång av Sandviken Big Band.  Att Sandviken Big Band ofta besöker oss i sällskap med en vokal gäst är inte ovanligt. Men helt klart är att denna öppning på årets jazzfest kommer att göra Er alla extra lyckliga! Gäst med SBB är nämligen i afton Molly Pettersson Hammar. Blott 17-åriga Molly gjorde dundersuccé i TV4s senaste satsning på IDOL och efter hennes fantastiska konsert i somras i Sandviken på Bangen med just SBB så vet vi att även ni kommer att falla platt för denna fantastiska oslipade diamant inom den svenska jazzvokalsidan.

Molly Pettersson Hammar sångsolist, Åke Björänge musikalisk ledare, Adam Dahlberg altsax/klarinett/flöjt, Patrik Engelbert altsax/flöjt, Patrik Lundstedt tenorsax/klarinett, Jan Larsson tenorsax, Tommie Floréus barytonsax, Mats Siggstedt trumpet, Anders Selgeryd trumpet, Joachim Tromark trumpet, Leif Fernqvist trumpet, Per Haglind trombon, Björn Ågren trombon, Krister Pettersson trombon, Kurt Carlberg trombon, Thomas Jutterström piano, Göran Berenqreutz gitarr, Rasmus Diamant bas, Rolf Andersson trummor

 

Frank Vignola & Vinny RanioloFrank Vignola & Vinny Raniolo

Carnegie Hall – fredag 22.00
Carnegie Hall – lördag 21.30

Första gången Frank Vignola sågs och hördes i Västerås var i september 1991. Han var även med vid vår första FESTIJAZZ 13 februari 1993 och sedan dess har det blivit många ytterligare besök i våra trakter. Glädjande nog är han här igen för ännu en FESTIJAZZ. Denna gång dessutom i sällskap med sin gode vän och gitarrkompis Vinny Raniolo och vår superbasist Hans Backenroth. Spänn fast er i stolarna för tre fantastiska och svängigt gungande jazzvirtuoser som kommer att passa exakt rätt i det svängiga jazzprogram årets upplaga av FESTIJAZZ bjuder in till.

Frank Vignola, gitarr, Vinny Raniolo, gitarr, Hans Backenroth bas

 

Jazz ConnectionJazz Connection

Ballroom – fredag 19.30
Carnegie Hall – fredag 23.30
Ballroom – lördag 17.30 & 19.00

Dom är otroliga…dom är positivt galna…och de är absolut magnifika på scenen. Klädda i sina vitsvartrandiga gangstersvidar…omgivna av holländskt öl och dålig whisky kommer Jazz Connection att, tillsammans med sin härligt skönsjungande kvinnliga vokalist Chris Peeters, svänga så att golv och scener gungar och publiken jublar till Louis Primas och Louis Jordans klassiska låtar: Just a Gigolo, Jumpin Jive, Oh Marie, Angelina och Zooma zooma m fl m fl.

Miss Chris Peeters sång, Jurgen Feskens trumpet/sång, Peter van Steen trombon/sång, Rob Henneveld tenorsax/sång, Bart Wouters bas/sång, Bart Maassen piano, Ad Hoendervangers trummor

 

Teenitus - storband ur Västerås Kulturskola Teenitus – storband ur Västerås Kulturskola

Ballroom – lördag 20.30

Ännu ett fantastiskt Ungdomsstorband ur vår mycket fina Kulturskola här i Västerås får vi i kväll lyssna till och dessutom dansa till. OBS! Det här är ungdomsstorband nr 2 i skalan bland Västerås Kulturskolas fyra olika ungdomsstorband. De här ungdomarna kommer till absoluta majoriteten ur olika högstadieklasser i Västerås ”förstärkta” med ett par gymnasister plus de båda ledarna och lärarna Adam Falk och Kent Olandersson, som i kväll är bandets basist.

Adam Falk ledare, Kent Olandersson basist och ledare, Anna Ambjörn sång, Hanna Malm saxofon, Johanna Kolli saxofon, Amos Blomkvist saxofon, Ugne Minotatie saxofon, Petter Stolt saxofon, Linnea Jonsson trumpet, Daniel Rinaldo trumpet, Viktor Lidman trumpet, Alexander Åblad trumpet, Frode Viker trombon, Johan Lagerby trombon, Mathilde Arntsen trombon, David Petrovic trombon, Isak Stenström trombon, Marcus Södergren piano, Erik Svens gitatrr, Anton Hägg Meijer trummor

 

Vivian Buczek kvartettVivian Buczek kvartett

Carnegie Hall – lördag 20.00

En av svensk jazz många unga framgångsrika sångerskor är Vivian Buczek. Vivian har varit hos oss några gånger under de senaste åren och verkligen gjort succé när hon besökt oss. I kväll är det dock första gången hon är här med sitt helt egna band. Hennes premiär på Festijazz.

Att Vivian är en av Sveriges  bästa, svängigaste och mest publiktillvända jazzsångerskor är definitivt ingen överdrift att påstå. I sällskap med sin fina grupp finns det säkert även utrymme för en eller annan musikalisk överraskning.

Vivian Buczek sång, Elias Källvik gitarr, Johnny Åman bas, Olle Dernevik trummor

 

 

 

Soundstream Jazz SextetSoundstream Jazz Sextet

Carnegie Hall – fredag 20.30

Soundstream Jazz Sextet är ett av Sveriges bästa och mest etablerade 50/60-talsjazzband. Allt sedan Eskilstunasonen och basisten Martin Sundström tillsammans med sina jazzkamrater från Västerås, Strängnäs och Sandviken startade bandet 2005 har de spelat sig igenom en stor del av Sveriges jazzklubbar. Alltid med lysande recensioner, nöjda klubbar och en hänförd publik. Vi kommer att bjudas på skön jazz av namn som Benny Golson, Lee Morgan. Horace Silver m fl. Säkert en och annan egen komposition därtill av t ex Philip Neterowicz, Jonne Bentlöv.

Jonne Bentlöv trumpet, Gustav Rosén  saxofon, Carl Ottosson trummor, Peter Fredriksson  trombon, Martin Sundström bas, Philip Neterowicz  piano

 

Alberts Swingband

Alberts Swingband

Ballroom – fredag 22.30

Fredagskvällens lokala dansorkester, Alberts Swingband, är ett populärt band som funnits under många år och ofta spelar såväl i Västerås som på andra platser runt om i länet. Repertoaren är klassisk swing med rötterna i 1930/40-talets musik à la Benny Goodman, Duke Ellington, Count Basie, Artie Shaw m fl.

Gunnar Holm klarinett, Almer Hedman vibrafon, Leif Jonsson gitarr, Albert Eklund bas, Olle Eriksson trummor/sång

 

Carling Big Band & Harlem Hot ShotsCarling Big Band & Harlem Hot Shots

Carnegie Hall – lördag 16.30
Ballroom – lördag 22.00

En sprakande jazzshow med multiinstrumentalisten, sångerskan, yrvädret Gunhild Carling uppbackad av sitt svängiga familjeband Hans, Aina, Gerd, Max och Ulf, Dessutom förstärkt med ytterligare sju musiker från Gunhilds skånska och göteborgska hemtrakter. Till detta adderar vi den makalösa dansgruppen Harlem Hot Shots som kommer att sätta hela Carnegie Hall i gungning med sina halsbrytande swingdansnummer.

Gunhild Carling, trumpet/trombon/flöjt/sång m m, Hans Carling, trumpet, Erik Berndalen, trumpet, Henrik Jonsson, trombon, Gerd Carling, tenorsax/piano, Håkan Ekwall, barytonsax, Max Carling, tenorsax/klarinett/fiol, Mathias Carlson, altsax/klarinett, Håkan Persson, trombon, Hans Inge Magnusson, piano, Mathias Uneback, bas, Aina Carling, banjo, Ulf Carling, trummor.
Harlem Hot Shots – Jenny Durell, Sakarias larsson, Jessika Lennartsson, Pontus Persson

 

 

Two GenerationsTwo Generations

Jazzcorner – lördag 18.30 & 20.00

Duon Two Generations är ett projekt där två generationer, pappa Ewan Svensson och dottern Hannah, möts i ett spontant, lekfullt och energiskt musicerande med fokus på improvisation. Tillsammans ger de varandra stor plats och möjlighet att såväl ta ut svängarna som ge sitt yttersta i varje melodi de framför. Repertoaren består av original och jazzstandards. Var helst de framträtt har de mötts av ett fantasiskt mottagande. Senaste stora gigget var på Ystad Sweden Jazzfestival i augusti där det blev stor succé. Den nyligen utkomna CDn ”Some favorite things” har mottagits av recensenterna med öppna armar och applåder.
Jazzcorner är en perfekt intim scen för denna mycket njutbara duo.

Ewan Svensson gitarr, Hannah Svensson sång

 

Ulf Johansson Werre Air ForceUlf Johansson Werre Air Force

Carnegie Hall – lördag 18.30

Om Ulf Johansson Werre Air Force stod att läsa i ett tidigare festivalprogram där bandet spelade:

”En magisk upplevelse av jazzrytmiska groove då allt sitter och man upplever en både kroppslig och själslig svindel, är som att flyga. Man surfar på ett medium som inte syns men känns. Musik är organiserade vibrationer i luft som tolkas av våra sinnen och kraftkällorna är instrument”.

Där har ni två förklaringar till Ulfs programrubrik Air Force. Kvartetten kommer att bjuda på en blandning av klassiker från The American Songbook men även ett antal nya originalkompositioner.

Ulf Johansson Werre trombon/piano/sång, Klas Lindquist altsaxofon/klarinett, Kenji Rabson bas, Calle Rasmusson trummor

 

Börge Lindgrens Cocktail-group

Börge Lindgrens Cocktail-group

Jazzcorner – fredag 18.15 & 20.30 & 22.00
Jazzcorner – lördag 15.45 & 21.30

I Jazzcorner kommer en av västeråsarnas favoritmusiker, Börge Lindgren, att tillsammans med sina tre mycket nära vänner såväl fredag- som lördagkväll att bjuda på skön avspänd cocktailmusik allt medan det s a s dukas om på dansscenen i foajén. Särskilt roligt att få hälsa Umeågitarristen Rickard Sandström välkommen till Västerås och FESTIJAZZ för första gången. Här kommer det helt säkert att finnas utrymme för div. spontana inhopp av olika musikerkollegor som just i stunden känner att det vore kul att sitta in med Börge och hans grupp.

Börge Lindgren piano, Rickard Sandström gitarr, Raimo Pajunen bas, Peter Stenson trummor

 

Swedish Swing SocietySwedish Swing Society

Carnegie Hall – lördag 23.00

Triokonstellationen Swedish Swing Society är ett begrepp i svenskt och internationellt jazzliv. Vid pianot sitter Ulf Johansson Werre som ibland även tar fram sin blåa trombon eller rent av sjunger några sköna låtar. När Uffe tar fram trombonen lägger Antti Sarpila sin klarinett åt sidan och intar, med den äran, pianopallen. Men Björn Sjödin, som den norrlänning han är, han sitter lugnt kvar vid trummorna och håller oförtrutet takten åt Uffe och Antti. Att vi här har tre musikanter som har riktigt kul och trivs ihop råder det ingen tvekan om. Slå er ner i Carnegie Halls sköna stolar och njut av årets FESTIJAZZ svängiga och mjukt avslutande konsert innan vi säger Go’ Natt och Tack för denna gång.

Antti Sarpila, klarinett/saxofon/piano, Björn Sjödin, trummor, Ulf Johansson Werre piano/trombon/sång