Festijazzartister 2015

Laura Fygi med Quintet – Carnegie hall 20.30

Laura FygiVid årets FESTIJAZZ har vi än en gång den stora glädjen att på en svensk konsertscen, få presentera den världskända holländska jazz- och populärmusiksångerskan Laura Fygi, i år i sällskap med en synnerligen högklassig holländsk-svensk kvartett.

Laura Fygi är en av världens, under de senaste tio-femton åren, mest efterfrågade artisterna på många av de internationella scenerna framför allt på den jättestora musikmarknaden i Asien och Sydamerika. Vid två konserttillfällen under FESTIJAZZ 2014 fyllde hon i det närmaste båda gångerna till bredden stora salen. Om uttrycket att publiken tar någon till sina hjärtan har någon bäring så gällde detta absolut Laura Fygi. Sällan har någon artist vid tidigare FESTIJAZZ-kvällar sålt så många CD-skivor som Laura Fygi gjorde då. Ett oslagbart rekord?

http://www.laurafygi.com

Laura Fygi sång, Hans Vroomans piano, Fredrik Lindborg saxofon, Martin Sjöstedt kontrabas, Calle Rasmusson trummor


Martijn Schok Boogie & Blues Band – Carnegie Hall 17.30Ballroom 21.00

martijn-schok-boogie-blues-band
Låt oss här på FESTIJAZZ 2015 för första gången såväl i Västerås som på en svensk scen överhuvudtaget få presentera ett av Europas bästa och mycket efterfrågade Boogie- och bluesband. Från Holland, Martijn Schok Boogie & Blues Band, som utöver fyra minst sagt svängglada herrar även har en härligt svängig skönsjungande dam i bandet, Greta Holtrop. Att dessutom bandledaren Martijn Schok vid en stor boogiewoogieträff i Tyskland utsågs till Europas bästa pianist i genren 2014 är ett ytterligare stort plus i kanten.

Jazzens Vänners ordförande hörde bandet första gången i Amsterdam i somras och känslan då var nästan som i filmen om tjuren Ferdinand. Det här bandet skall vi ha! Snarast möjligt och gärna till FESTIJAZZ 2015. Allting klaffade. Så här är de och det är bara att njuta såväl av deras konsert i Carnegie Hall som när de bjuder upp till dans i Ballroom lite senare!

Greta Holtrop sång, Martijn Schok piano, Rinus Groeneveld tenorsaxofon, Hans Ruijgrok bas, Maarten Kruijswijk trummor


Marcks Brothers – Carnegie Hall 22.00

marcks-brothers
Den här kvartetten synnerligen både rutinerade och etablerade musiker kommer att bjuda oss en musikupplevelse och musikskatt hämtad ur The American Songbook på ett så fint och angenämt sätt att i princip allt vad heter både mikrofoner och högtalare är helt onödiga i sammanhanget.

När Marcks Brothers första gången, i januari 2014, spelade i Lilla salen på konserthuset i Västerås blev både publiken och vi som arrangörer så tagna av kvällen att många konstaterade att bättre och mer njutbar jazz i det mindre och samtidigt svängiga formatet troligen är svårt att få uppleva i vårt land. Därför är det extra trevligt att få hälsa dem välkomna till ännu en konsert i Jazzens Vänners regi.

John Högman tenorsaxofon, Mats Larsson gitarr, Magnus Marcks bas, Bosse Söderberg trummor


Johanna Grüssner & Ulf Johansson Werre Trio – Carnegie Hall 23.30Midnattskonsert

johanna-grussner
Ulf Johansson Werre har fått epitetet världsklass på både piano och trombon. Hans senaste skivor, Piano Magic vol 1 & 2, har fått strålande recensioner och prov på dessa kommer vi att få höra. Då möter vi också Ulfs trio med amerikanske fantombasisten Kenji Rabson och Ulfs son Oscar på trummor.

Som solist med trion får vi höra begåvade sångerskan Johanna Grüssner, bördig från Åland och utbildad i New York. Då Ulf ochulf-johansson-werreJohanna musicerar ihop brukar musikalisk magi och spontanitet utöver det vanliga uppstå.

För er som gillar grymt sväng, härliga standards, Bossa Nova och nya musikaliska skapelser är denna midanttskonsert ett måste pch är en synnerligen passande avslutning på årets FESTIJAZZ 2015.

Johanna Grüssner sång, Ulf Johansson Werre piano/trombon,  Kenji Rabson bas, Oscar Johansson Werre trummor


Stockholm Swing All Stars – Carnegie Hall 16.00Ballroom 19.30

stockholm-swing-all-stars
Stockholm Swing All Stars bildades 2002 av åtta av Sveriges mest meriterade och swingglada musiker inom den yngre kategorin av svenska musiker. Bara basisten Göran Lind torde kunna betecknas som hemmahörande i den något äldre jazzgenerationen. Idag, tolv år senare, består bandet fortfarande av exakt samma musiker och har under de senaste tio åren hört till ett av Sveriges mest efterfrågade och bokade swingband.

Framför allt har de riktat in sig på 30- och 40-talens swingmusik men inte sällan i nya och mycket fräscha men ändå tidstrogna arrangemang av de olika musikerna i bandet. Under senare år har även en stor del ur Duke Ellingtons repertoar hittat in i bandets musikaliska mapp. Till först konsert i Carnegie Hall och sedan till dans i Ballroom får vi avnjuta Stockholm Swing All Stars på årets FESTIJAZZ.

Karl Olandersson trumpet/sång, Fredrik Lindborg tenorsax/klarinett/basklarinett, Klas Lindquist altsaxofon/klarinett, Magnus Wiklund trombon, Gustav Lundgren gitarr, Daniel Tilling piano, Göran Lind bas, Mattias Puttonen trummor


Thou Shalt Swing – Birdland 17.00Jazzcorner 19.00

thou-shalt-swing De klassiska swingmusikerna Django Reinhardt och Stephane Grappelli som redan på 1930-talet var de första att sätta zigenarjazzen och Paris på den internationella jazzkartan har under senare år även hos oss mer och mer kommit i ropet. Mycket glädjande nog har detta lett till det faktum att ett flertal olika konstellationer i genren kommit fram i vårt land.

Ett av de yngsta och t o m ett av de bättre i genren, Thou Shalt Swing, är tillkommet som ett projekt på Musikaliska Akademin i Stockholm för blott något år sedan under ledning av violinisten Terese Lien Evenstad i sällskap med bandets övriga medlemmar. Snabbt har de blivit både populära och efterfrågade. Deras devis är ”skoj, fort, fräsigt, glatt och jäkligt svängigt”. Något som de med råge kommer att bevisa när de spelar på årets FESTIJAZZ.

Terese Lien Evenstad fiol, Martin Widlund gitarr, Joakim Sandgren gitarr, Daniel Forsberg bas


Spicy Advice Ragtime Band – Birdland 18.30Jazzcorner 15.00 & 20.30

spacy-advice-ragtime-bandLåt oss direkt konstatera att Spicy Advice Ragtime Band är ett av Europas idag hetaste jazzband inom genren klassisk jazz från kvarteren i och runt New Orleans i den amerikanska södern. 2015 fyller bandet hela 21 år vilket man nog kan ha vissa svårigheter tro när man noterar hur unga bandmedlemmarna i realiteten är.

Spicy Advice Ragtime Band spelar en avspänd och energiladdad New Orleans-jazz inspirerade av storheter som t ex Bunk Johnson, Jelly Roll Morton och Bessie Smith. Spicy Advice är, enligt deras hemsida, ett band i rörelse och eftersträvar ständigt både finslipning och förädling”. Ett bevis på detta är att bandet emellanåt gärna uppträder som ett modernt New Orleans-brassband, Spicy Advice Brass Band. Samma musiker, ännu mera musik. Låt oss se – något i den stilen lär vi nog få uppleva på FESTIJAZZ. I Jazzcorner kan allt hända – så häng på!

Cissi Larsson klarinett/sång, Jocke Falk trumpet, Adam Falk tenorsaxofon/klarinett, Håkan Persson trombon, Niklas Wennström bas/bastrumma, Jacob Ullberger banjo/sousafon, Peter Nydahl piano/altsax, Staffan Åhlander trummor


The Hebbe Sisters & Duo Sentire – Birdland 20.00Jazzcorner 17.50 & 22.00

the-hebbe-sistersFrån Arvika i Värmland har vi hämtat en trio synnerligen välljudande systrar som kallar sig The Hebbe Sisters. Flickornas specialitet är att de dels sjunger trestämmig swingmusik dels bjuder på härlig sångglädje, tonsäkerhet, utstrålning och musikalitet. År 2009 hade de stor framgång i TV-programmet Talang och nådde där semifinal. Efter det blev de mycket uppmärksammade och har sedan haft möjligheten uppträda tillsammans med många olika svenska stjärnmusiker, bl a med Gunhild Carling och hennes Big Band.

I oktober 2014 träffade de den australiska jazzsångerskan Janet Seidel och hennes trio när Janet Seidel hade konsert och clinic i Arvika. Janet Seidel imponerades mycket av inte minst flickornas förnämliga stämsång, musikval och swingkänslan i deras framträdande. Låt Dig även Du imponeras och inspireras av The Hebbe Sisters när de hörs på FESTIJAZZ i Västerås.

The Hebbe Sisters båda föräldrar pianisten Ulrika Hebbe och cellisten Lars-Inge Bjärlestam, (Duo Sentire) står för kompet i denna eminenta konstellation.

Emelie Hebbe sång, Josefine Hebbe sång, Maria Hebbe sång, Ulrika Hebbe Piano, Lars-Inge Bjärlestam Cello


Minna-Lisa Ferna Kvintett – Carnegie Hall 19.00Birdland 21.30

Minna Lisa FernaMinna-Lisa Ferna är en ny strålande jazzbekantskap på den svenska och västeråsiska jazzscenen. Född åländska men inflyttad till Västerås för ett par år sedan. Förra året var hon med på FESTIJAZZ för första gången. I kväll är hon åter en av våra duktiga jazzsångerskor på FESTIJAZZ och nu i Carnegie Hall. Minna-Lisas medmusikanter är fyra välkända lokala musiker från vår region, Jan Eriksson, Peter Stenson, Leif Linnskog och Marcus Lund från Västerås respektive Eskilstuna. Repertoaren kommer att bli en blandning av såväl en del ur The American Songbook och en del ur Minna-Lisas egna kompositionsådra.

Minna-Lisa Ferna sång, Leif Linnskog saxofoner, Jan Eriksson gitarr, Marcus Lund bas, Peter Stenson trummor


Astoria – Ballroom 17.00 & 18.20

astoria
Låt oss för första gången på FESTIJAZZ få presentera den härligt svängiga underhållnings- och dansorkestern Astoria från Eskilstuna. Orkesterns repertoar är i huvudsak svenska dansanta schlagers från 1930- och 40-talen, men självklart dyker det även upp ett eller annat undantag som s a s bekräftar regeln.

Astoria kan sägas höra hemma i den allomfattande svenska musik- och underhållningstraditionen. Den tradition som har sin hemvist, som redan sagts ovan, i 1920-, 30- och 40-talens dansorkestrar som då framträdde i våra folkparker och på olika danspalats och salonger såväl i våra storstäder som i landsorten.
Astoria har vid några olika tillfällen tidigare spelat i Västerås på bl a Växhuset och i andra sammanhang. Ett ofrånkomligt faktum är att ännu har ingen gått hem med mungiporna neråt efter att en kväll ha både dansat och lyssnat till Astoria. Tag chansen Du också på FESTIJAZZ i Västerås!

Camilla Arvidsson violin, Adrian Holmström altsaxofon, Gunnar Inge altsaxofon, David Ehrkin tenorsaxofon, Niclas Ericson trumpet/trombon/sång, Anders Asp trumpet, Jonas Arvidsson piano/sång, Håkan Carlsson gitarr, Mattias Eriksson trummor, Lars Tull bas, kapellmästare


Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband – Ballroom 22.30

Västerås Kulturskolas UngdomsstorbandSedan mer än tio år tillbaka har varje ny kull av Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband resulterat i att vi har ett av Sveriges bästa ungdomsstorband. Hela tiden utbildas inom kulturskolan en fantastisk påfyllning av nya ungdomar som ser till att Västerås håller sin topposition bland Sveriges alla olika ungdomsstorband.

Så var så goda här får ni både lyssna och på samma gång dansa till årets upplaga av kulturskolans Ungdomsstorband. Ett band som inte bara innehåller utomordentligt duktiga instrumentalister utan även en ung härlig sångerska Luiza Artujan. I bandet ingår som lite av ”extra förstärkning” två av lärarna och eldsjälarna bakom storbandssatsningen Kent Olandersson och Adam Falk. Ge de båda en extra applåd när ni dansar och lyssnar till bandet.

https://www.facebook.com/pages/Västerås-Ungdomsstorband/129420113746248

Adam Falk musikalisk ledare, Kent Olandersson musikalisk ledare, Luiza Artujan sång, Daniel Wall saxofon, Johanna Kolli saxofon, Hanna, Malm saxofon, Tony Liu saxofon, Ugne Miniotaite saxofon, Petter Stolt saxofon, Isak Lööf saxofon, Daniel Rinaldo trumpet, Alexander Åblad trumpet, Viktor Lidman trumpet, Jonas Dahlin trumpet, Linnea Stavås trombon, Johan Lagerby trombon, Mathilde Artsen trombon, Isak, Stenström trombon, Oskar Brodin gitarr, Albin Alm bas, David Norberg trummor