Festijazzartister 2016

Sandviken Big Band & Lisa Björänge – Carnegie Hall 16.60Ballroom 19.30

sandvikenbigbandVid årets FESTIJAZZ har vi än en gång den stora glädjen att få öppna på stora scenen med Sandviken Big Band som blivit något av de mest populära storbanden som gästat och förgyllt våra scener under de gångna tjugotre åren sedan starten i februari 1993. I år är det faktiskt tolfte gången Sandviken Big Band öppnar FESTIJAZZ. De gör det i sällskap med en ung härlig jazzsångerska med rötterna i Sandviken, Lisa Björänge.
En av Sveriges idag mest efterfrågade och populäraste jazzsångerskor vars bana gått mer eller mindre rakt upp sedan några år tillbaka. Om uttrycket att publiken tar någon till sina hjärtan har någon bäring så kan nog det definitivt komma att gälla Lisa Björänge efter det hon intagit vår stora scen på årets FESTIJAZZ.

Vad beträffar Sandviken Big Band så behövs knappast någon särskild extra presentation. De senaste åren har de ju såväl vår som höst turnerat land och rike runt med Krister Sjögren och nu senast hyllat Frank Sinatra som i december 2015 skulle ha fyllt 100 år. Ett av Sveriges absolut bästa och svängigaste storband.

http://www.sandvikenbigband.com/

Lisa Björänge sång, Åke Björänge dirigent/bandledare, Rasmus Diamant kontrabas, Stefan Andersson trummor, Göran Berencreutz gitarr, Thomas Jutterström piano, Patrik Engelbert altsax, Patrik Lundstedt altsax, Adam Dahlberg tenorsax, Jan Larsson tenorsax, Tommie Floréus barytonsax, Per Haglind trombon, Leif Wennberg trombon, Kurt Carlberg trombon, Krister Pettersson bastrombon, Mats Siggstedt trumpet, Anders Selgeryd trumpet, Joakim Tromark trumpet, Leif Fernqvist trumpet


Hot’n Spicy – Carnegie Hall 17.30Jazzcorner 20.30

HotnspiceLåt oss på FESTIJAZZ 2016 få presentera den fantastiskt både svängiga, mycket underhållande, musikaliskt synnerligen begåvade och inte minst sångglada dansk/norska fiol-, gitarr- och bastrion Hot’n Spicy.

Om Hot’n Spicy har t ex Svend Asmussen sagt följande: Det är en eminent modern string trio där de två norrmännen Lars Tormod Jenset och Svein Erik Martinsen har den perfekta rytmiska balansen i sällskap med danske violinisten Bjarke Fahlgren som f ö är den mest hårdsvängande jazzviolinist jag hört sedan Stuff Smiths dagar. Trions repertoar har en sällsynt otrolig bredd och man förstår från publikens reaktioner, varhelst de än uppträder, att de har just det publiken vill ha och att de dessutom är ett rent nöje att uppleva och lyssna till på scen. Så tag chansen även ni som är på FESTIJAZZ 2016 i Västerås.

http://hotnspicy.dk/

Svein Erik Martinsen Ånestad gitarr/sång, Bjarke Fahlgren fiol/viola/bakgrundssång m m,
Lars Tormod Jenset bas/backgrundssång


Vintage Jazz Big Band med Caroline Wennergren & Leroy Armstrong –
Carnegie Hall 20.30Ballroom 22.30

vintage-jazzbandVintage betyder ”gammal fin årgång” och kan användas om det mesta. Kanske vanligast och mest när det handlar om klassiska portviner men även, som här, när det handlar om att bevara och utöva skönt klassisk jazz i originaltappning från 1930- och 1940-talen. Vintage Jazz Big Band från Göteborg är Västsveriges svar på Kustbandet från Stockholm. Båda banden brukar ofta uppträda i sällskap med synnerligen högklassiga och professionella jazzsångerskor med känslan för just den musik och kultur som var gällande för tidsperioden.

caroline-wennergren
I Vintage Jazz Big Bands fall är kvällens och vår absolut nyaste bekantskap här i
Västerås den i många olika musiksammanhang mycket välmeriterade jazzsångerskan Caroline Wennergren som är gästsolist med Vintage Jazz Big Band. Och inte nog med det Caroline Wennergren har godheten ta med sig sin nära vän och förtrogne Leroy Armstrong.
Tillsammans bildar de här tre en trojka som kommer att minst sagt såväl fascinera som väcka minnen till liv från det 1950-tal då Ella Fitzgerald och Louis Armstrong tillsammans bildade en oslagbar sångduo.
I detta fall är det ”bara” det att det är Caroline Wennergren som genom sin fantastiska förmåga att både sjunga med sin egen röst och att även buktalarsjunga Leroy Armstrongs stämma skapar denna minnesvärda och imponerande upplevelse.
Detta är unikt i sitt slag och stort!

http://www.vintagejazz.net/
http://carolinewennergren.se/

Caroline Wennergren & Leroy Armstrong sång, Bert Slättung sousafon/sång, Peter Hallgren altsax/klarinett, Johnny Korner altsax/sopransax/klarinett, Olof Skoog tenorsax/klarinett, Lars Folkerman trumpet, Klas Nilsson trumpet, Lars-Olof ”Sluggo” Etikson trumpet, Magnus Bylund trombon/sång, Nisse Hinnersson banjo/gitarr/sång, Lars-Olof Persson piano, Jörgen Svensson bas, Anders Winald trummor


Rock Everybody – Ballroom 15.00

rock-everybodyDå vi i Västerås har en av Sveriges största Rockkörer bestående av drygt hundra skönsjungande pensionärer tyckte vi i Jazzens Vänners styrelse att det kunde vara trevligt att låta dem få framträda på FESTIJAZZ. Mycket riktigt så blir det. Från klockan 15.00, medan vi samlas i konserthuset för att begå årets FESTIJAZZ, så kan vi samtidigt avlyssna Rockkören som sjunger för oss i Ballroom, d v s i foajén till konserthuset, där vi sedan från kl 17.00 kommer att kunna dansa hela kvällen lång till fyra olika orkestrar av vilka tre är storband och det fjärde är Börge Lindgren Hammondstuff.

https://www.facebook.com/rockeverybody


Soundstream Jazz Sextet – Carnegie Hall 22.00

soundstream-sextetSoundstream Jazz Sextet är ett av Sveriges bästa och mest etablerade 50/60-talsjazzband.
Allt sedan Eskilstunasonen och basisten Martin Sundström tillsammans med sina jazzkamrater från Västerås, Strängnäs och Sandviken startade bandet 2005 har de spelat sig igenom större delen av Sveriges jazzklubbar. Alltid med lysande recensioner, nöjda arrangörer och en hänförd publik.

Vi kommer att bjudas på skön jazz av namn som Benny Golson, Lee Morgan, Horace Silver m fl hjältar ur jazzhistorien.
Säkert dessutom en och annan egen komposition av t ex Philip Neterowicz och Jonne Bentlöv.

http://www.soundstream.se/soundstream.se/Soundstream_Jazz_Sextet.html

Jonne Bentlöv trumpet, Gustav Rosén saxofon, Peter Fredriksson trombon, Philip Neterowicz piano,
Carl Ottosson trummor, Martin Sundström bas


Isabella Lundgren & Carl Bagge Trio med gäst Peter Asplund –
Carnegie Hall 23.30 – midnattskonsert

lundgren-asplundEn av Sveriges mest hyllade jazzsångerskor, Isabella Lundgren, gästar för första gången FESTIJAZZ i sällskap med Carl Bagge Trio. Under de senaste tre åren har Isabella Lundgren i sällskap med Carl Bagge Trio trätt fram som en av Sveriges idag mest efterfrågade jazzsångerskor och d:o trio. Inte bara i jazzsammanhang utan även i många andra sångsammanhang som t ex det mycket lyckade samarbetet med Nordiska Kammarorkestern som resulterade i en CD-utgåva som i år belönades med Gyllene Skivan som den förnämsta jazzutgåvan i Sverige under 2014.

Samarbetet mellan Isabella Lundgren och Peter Asplund har etablerats mer och mer och det känns därför mycket både angenämt och trevligt att få hälsa Isabella Lundgren, Carl Bagge Trio och Peter Asplund välkomna till årets FESTIJAZZ.
En mycket intimt fin och synnerligen passande avslutande midnattskonsert på årets FESTIJAZZ 2016 har vi att se fram emot.

http://www.isabellalundgren.com/
http://www.peterasplund.com/
http://carlbagge.com/

Isabella Lundgren sång, Peter Asplund trumpet/sång, Carl Bagge piano, Niklas Fernquist bas,
Daniel Fredriksson trummor


Who´s Your Mama – Jazzcorner 17.50, 19.00 & 22.00 (3 x 30 min)

whos-your-mamaHösten 2015 gästades Jazzens Vänner i Västerås av gruppen Who’s Your Mama som gjorde en så härligt, svängig och inte minst av både oss arrangörer och publik så uppskattad konsert att vi omedelbart inbjöd dem att deltaga på FESTIJAZZ 2016.

I sin egna personliga presentation av bandet låter det på följande sätt: Vore Who’s Your Mama en maträtt skulle den bl a bestå av It don’t Mean a Thing, On the Sunny Side of the Street, Swing it Magistern och andra jazzevergreens.
Stek dem ihop i fyrtakt. Häll ovanpå en länge sjuden sås av några nypor Django Reinhardt, Lindy Hop, Ella Fitzgerald samt några skedar steppskor, stenkakor, Monica Zetterlund och rapsfält.
Doften är inbjudande och smaken bekant men ändå ny. Allt serverat på ett fat av trummor, bas, gitarr, viola, sång och saxofon där saxofonen trakteras av Västeråsbördiga Ida Karlsson.

http://whosyourmama.se/

Ida Karlsson tenorsax/klarinett, Elina Nygren viola, Jenny Nilsson sång, Charlotta Andersson gitarr, Stina Andersdotter bas, Cornelia Nilsson trummor


Börje Lindgren Hammonstuff – Ballroom 17.00 & 18,20

I mångas öron klingar namnet Börge Lindgren lika med skön dansmusik i tuff tappning där Börges hammondorgel sätter extra tryck i dansmusiken. Idag är han inte lika mycket ute i den s k dansbandssvängen men i kväll får ni chansen att än en gång få uppleva Börges härligt dansvänliga arrangemang.

Bandet han plockat ihop till i kväll är lite av Börges ”The best of” då det dels innehåller hans trumpetspelande son Fredrik dels dennes kusin Sandra som sköter kvällens sång.
Dessutom innehåller bandet ett antal verkligt genuina musikervänner som saxofonisten Eva Lillqvist, basisten Kent Olandersson, gode vännen från Umeå gitarristen Rickard Sandström och vid trummorna kvällens överhuvudtaget kanske till delar mest okände men i den klassiska musikhistorien kring ABBA lika mycket kända trummisen som reste med ABBA på många av deras världsturnéer, Roger Palm.
Tag tillfället i akt att dansa riktigt mycket mellan alla konserter och allt annat mingel ni skall hinna med en kväll som denna.

http://www.borgelindgren.com/

Börge Lindgren hammondorgel, Sandra Lindgren sång/tvärflöjt, Fredrik Lindgren trumpet, Eva Lillqvist saxofon/flöjt, Rickard Sandström gitarr, Kent Olandersson bas, Roger Palm trummor


Carin Lundin Sextet – Carnegie Hall 19.00

carin-lundinMed en precis helt nyligen utkommen CD, What now my love, i bagaget kommer jazzsångerskan Carin Lundin med sin sextett till oss. Ett kärt återbesök då det faktiskt är hela femton år sedan hon senast sjöng på FESTIJAZZ.
Sedan dess har hon hunnit med att bl a bli mottagare av det första Anita O’Day-priset som delades ut 2007.

Carin Lundin är inte de stora rubrikernas sångerska men har ändå sedan hon slog igenom i början på 1990-talet hört till en av de mest efterfrågade jazzsångerskorna i många olika sammanhang och är mycket populär bland sina kollegor inom jazzvärlden.
I den grupp Carin Lundin har med sig finns bl a en av de största jazzbegåvningar vi fått fram i Sverige på många år, pianisten Leo Lindberg, som trots sin ungdom redan hunnit spela med många av de stora såväl svenska som internationella stjärnorna som besöker vårt land.
Överhuvudtaget är det en mycket kvalificerad grupp musiker som ackompanjerar Carin när hon nu är hos oss igen efter så många år.

http://www.carinlundin.com/

Carin Lundin sång, Johan Setterlind trumpet, Dicken Hedrenius trombon, Leo Lindberg piano, Mattias Welin bas, Daniel Fredriksson trummor


Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband – Ballroom 21.00


vku-big-band

Sedan mer än tio år tillbaka har varje ny kull av Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband resulterat i att vi har ett av Sveriges bästa ungdomsstorband. Hela tiden utbildas inom kulturskolan en fantastisk påfyllning av nya ungdomar som ser till att Västerås håller sin topposition bland Sveriges alla olika ungdomsstorband.

Så var så goda här får ni både lyssna och på samma gång dansa till årets upplaga av kulturskolans Ungdomsstorband. Ett band som inte bara innehåller utomordentligt duktiga instrumentalister utan även en ung härlig sångerska Luiza Artujan. I bandet ingår som lite av ”extra förstärkning” två av lärarna och eldsjälarna bakom storbandssatsningen Kent Olandersson och Adam Falk.
Ge de båda en extra applåd när ni dansar och lyssnar till bandet.

https://www.facebook.com/pages/Västerås-Ungdomsstorband/129420113746248

Adam Falk musikalisk ledare, Kent Olandersson musikalisk ledare/bas, Luiza Artujan sång, Amos Blomqvist saxofon, Christina Linderberg saxofon, Oskar Westman saxofon, Linnea Sievert saxofon, Ugne Miniotaite saxofon,
Daniel Rinaldo trumpet, Alexander Åblad trumpet, Viktor Lidman trumpet, Linnea Jonsson trumpet,
Johan Lagerby trombon, Mathilde Artsen trombon, Isak Stenström trombon, Santiago Grueso Cordoba trombon, Rasmus Larsen trombon, Edwin Walter gitarr, Adriano Grueso Cordoba trummor