Festijazzartister 2017

Laura Fygi med Västerås All Star Jazz Orchestra – Carnegie Hall 16.00 & 20.30

Än en gång har vi i år på FESTIJAZZ den stora glädjen att som enda svenska konsertscen, få presentera den världskända holländska jazz- och populärmusiksångerskan Laura Fygi. Denna gång i sällskap med vårt eget högklassiga storband Västerås All Star Jazz Orchestra.

Vid detta celebra tillfälle, som vid nästan alla tillfällen i övrigt på olika jazzkonserter världen över där Laura Fygi uppträder, ackompanjerad vid flygeln av hennes egen favoritpianist Hans Vroomans. Vid såväl FESTIJAZZ 2014 som 2015 fyllde hon vid alla framträdandena i det närmaste till bredden stora salen. Om uttrycket att publiken tagit någon till sina hjärtan har någon bäring så gäller detta absolut Laura Fygi. En av de stora artisterna på de jättelika musikmarknaderna såväl i t ex Asien som i Sydamerika och till vår stora glädje även hos oss i Västerås.

http://www.laurafygi.com

Laura Fygi sång, Hans Vroomans piano, Henrik Hedlund altsaxofon, Johan Alenius altsaxofon, Fredrik Lindborg tenorsaxofon, Adam Falk tenorsaxofon, Thomas Jennersjö barytonsaxofon, Kristian Holm trumpet, Filip Olandersson trumpet, Hans Westman trumpet, Hampus Westman trumpet, Peter Fredriksson trombon, Hannes Junestav trombon, Linnea Eurenius trombon, Kent Olandersson trombon, Lars Kristiansson gitarr, Niklas Wennström bas,
David Norberg trummor


Ida Sand med LSD – Carnegie Hall 17.30

Pianisten och jazzsångerskan Ida Sand är en av Sveriges mest hyllade artister men kanske samtidigt även något av en doldis på den svenska jazzhimlen. Hon är dock så stor att hon är en av få svenska artister på det tyska bolaget ACT såväl i eget namn som tillsammans med t ex Nisse Landgren. Kombinationen av LSD, som inte är en drog, utan står för Lindborg, Sjöstedt, Daniel med Ida Sand på piano och sång kommer att ge hela kvartetten en extra dimension utöver det diaboliska sväng, den glöd och glädje som gäller för blotta trion. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel” säger Fredrik Lindborg.

http://www.idasandmusic.com

Ida Sand piano/sång, Fredrik Lindborg saxofoner/basklarinett, Martin Sjöstedt bas, Daniel Fredriksson trummor


All That Vocal Jazz – Anna Pauline, Hannah Svensson & Vivian Buczek –
Carnegie Hall 19.00

Med denna relativt nyetablerade trio såväl minst sagt välsjungande som därtill samtrimmade grupp om trenne damer ur den svenska jazzvokaleliten, Anna Pauline, Hannah Svensson och Vivian Buczek, ackompanjerade av Ewan Svensson, Mathias Svensson och Daniel Fredriksson kommer vi få avnjuta en härligt svängig hyllning till några av jazzhistoriens absolut största sångerskor. För att bara nämna t ex Billie Holiday, Ella Fitzgerald och Sarah Vaughan. Utsökt svängiga arrangemang på många såväl välkända som uppskattade melodier ur den amerikanska sångboken och till övervägande delen arrangerade av Anna Pauline, som f ö i kväll för första gången hälsas välkommen till Västerås jazzscen.


Anna Pauline
sång, Hannah Svensson sång, Vivian Buczek sång, Ewan Svensson gitarr, Mathias Svensson bas,
Daniel Fredriksson trummor


Scott Hamilton-Karin Krog-Jan Lundgren ”The Best Things In Life..” –

Carnegie Hall 22.00

Scott Hamilton, Karin Krog, Jan Lundgren Festijazz 2017Ett par veritabla internationella jazzlegendarer, norska jazzsångerskan Karin Krog och amerikanske tenorsaxofonisten Scott Hamilton, i sällskap med tre av Skandinaviens största musiker på sina respektive instrument Jan Lundgren piano, Hans Backenroth bas och danske trummisen Kristian Leth.

Tillsammans har dessa fem under de senaste åren rosat jazzens scener över hela Skandinavien och mer därtill. Enligt mångas åsikt har t ex Karin Krog i sitt samarbete med i första hand Scott Hamilton men självklart även med övriga i kvintetten gjort en storartad comeback på de internationella jazzscenerna. En comeback som egentligen inte är en comeback utan helt enkelt blott och bart en bekräftelse på att Karin Krog fortfarande är och alltid varit en fantastisk jazzsångerska oavsett vilken genre av jazzsång hon gett sig på. I kväll får vi säkert bl a höra en rad underbara hyllningar till en av jazzens absolut största, Billie Holiday. Missa sedan inte att inhandla CDn ”the best things in life” innan ni går hem.

http://www.scotthamiltonsax.com

http://www.karinkrog.no

http://www.janlundgren.com

Karin Krog sång, Scott Hamilton tenorsaxofon, Hans Backenroth bas, Jan Lundgren piano, Kristian Leth trummor


Second Line Jazzband – Ballroom 17.00Carnegie Hall 23.30 – midnattskonsert

Så har vi åter igen fått dem till Västerås och FESTIJAZZ, Second Line Jazzband, ett av Sveriges bästa och internationellt mest etablerade tradjazzband med mer eller mindre permanent återkommande turnéer såväl på kontinenten, i England som i Sverige. Alltid lika populära gäster hos oss och publiken tar i alla lägen emot dem med öppna armar. Sex synnerligen musikaliskt och härligt goa gubbar från Göteborg som spelar tradjazz med en god portion av både passion, stor publiknärvaro och humor. I afton får vi njuta av dem både när de spelar till dans i Ballroom och avslutningsvis även när de svarar för midnattskonserten i Carnegie Hall.

http://www.secondlinejazzband.com

Olof Skoog tenorsaxofon/klarinett/sång, Niklas Carlsson trombon/sång, Jesper Albrektsson trumpet/sång,
Per Bach bas, Anders Wasén banjo/gitarr, Johan Horner trummor.


Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband – Ballroom 18.30

Sedan drygt mer än tio år tillbaka har varje ny kull av Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband resulterat i att vi har ett av Sveriges bästa ungdomsstorband. Hela tiden utbildas inom vår Kulturskola nya ungdomar som ser till att Västerås håller sin topposition bland Sveriges ungdomsstorband. Så var så goda här får ni både lyssna och på samma gång dansa till årets upplaga av Kulturskolans Ungdomsstorband. Ett band som inte bara innehåller utomordentligt duktiga instrumentalister utan även den unga härliga sångerskan Stella Gustin. Som lite av ”extra förstärkning” ingår i bandet två av lärarna och eldsjälarna bakom Kulturskolans storbandssatsning Kent Olandersson och Adam Falk. Ge de båda en extra stor applåd när ni dansar och lyssnar till storbandet.

https://www.facebook.com/pages/Västerås-Ungdomsstorband/129420113746248

Adam Falk musikalisk ledare, Kent Olandersson musikalisk ledare, Stella Gustin sång, Daniel Rinaldo trumpet,
Viktor Lidman trumpet, Ella Jerregård trumpet, Stina Åkerlund trumpet, Johan Lagerby trombon,
Rasmus Larsen trombon, Mathilde Arntsen trombon, Santiago Grueso trombon, David Petrovic trombon,
Isak Stenström trombon, Amos Blomkvist altsaxofon, Christina Linderberg altsaxofon, Oscar Wässman tenorsaxofon, Linnea Sivert tenorsaxofon, Adam Falk barytonsaxofon, Agosa Ebarasi piano, Gustav Alm gitarr, Kent Olandersson bas, Adriano Grueso trummor


Leif Kronlunds Storband – Ballroom 20.00 & 21,30

I svensk jazz- och musikhistoria är Leif Kronlunds Storband ett begrepp ända sedan 1946 då Leif redan som knappt femtonåring med sitt dåvarande band för första gången började spela dansmusik på Nalen i Stockholm. I mer än sjuttio år har alltså Leif Kronlund till dags dato förgyllt alla danslystnas längtan efter klassisk storbandsdans såväl på danspalats i Sverige som på olika stora internationella dansscener runt om i Europa. Inte minst på Skansens Galejan varje måndagkväll under sommaren sedan 1994 samt även under de senaste femton åren på t.ex. Viking Lines återkommande storbandsdanskryssningar Stockholm-Mariehamn.

Helt otvivelaktigt är det många i publiken på FESTIJAZZ, inte minst i kväll, som längtat efter denna afton då man skall få svänga runt till tonerna av klassiska storbandsdansarrangemang signerade den svenske storbandslegendaren Leif Kronlund och hans härligt spelglada orkester. Tag chansen just i afton på Västerås konserthus i Föreningen Jazzens Vänners regi!

Kapellmästare Leif Kronlund, Anita Berggren sång, Uno Johnsson sång, Hans Dyvik trumpet, Patrik Skoog trumpet, Lennart Wijk trumpet, Christer Torge trombon, Mats Hermansson trombon, Magnus Blom altsaxofon,
Haldor Paulsson altsaxofon, Ulf Andersson tenorsaxofon, Jim Leopardo tenorsaxofon/sång,
Anders Sjögren barytonsaxofon, Krister Lundkvist piano/keyboard, Stickan Granberg gitarr/sång,
Mikael Berglund bas, Mats Engström trummor


Ellen Andersson Quartet – ”I’ll be seeing you” – Jazzcorner 15.00, 18.00 & 21.00

”I’ll be seeing you” är namnet på unga jazzsångerskan Ellen Anderssons debutskiva. Om henne skriver t ex Jan Olsson i DigJazz:

”Vad som framför allt gör mig glad och lycklig är att det plötsligt dyker upp en renodlad, högst personlig och lite annorlunda sångerska med båda fötterna djupt och resolut nedtryckta i jazzmyllan….som dessutom intonerar väl och vårdat… med ett imponerande röstomfång och behärskar konsten att sjunga ordlöst…”

Ellen Andersson är det senaste tillskottet i den svenska jazzen. Hon spås av många en lysande framtid. I avslutningen på sin recension skriver Jan Olsson ”Det skall bli intressant att följa Ellen Anderssons öden och äventyr framöver… I’ll be seeing you är förmodligen och förhoppningsvis bara en liten försmak med mersmak”. Att få presentera Ellen Andersson på FESTIJAZZ 2017 känns mycket angenämt.

http://www.ellenandersson.com/

Ellen Andersson sång, Anton Forsberg gitarr, Hannes Jonsson bas, Sebastian Brydniak trummor


Organic Organ Trio – Jazzcorner 19.30 & 22.30

Ytterligare en ungdomlig grupp, Organic Organ Trio, har vi glädjen att få presentera på årets FESTIJAZZ. En professionell trio som de senaste två åren turnerat runt om i Sverige. Höjt mångas ögonbryn och fått många fötter att stampa med. Med sin härliga energi kryssar de mellan klassiska standards och modernare godbitar. ”Svängiga lekfulla jazz- och bluestoner med trummor och brännande gitarr som smälter samman med det varma ljudet av hammondorgeln” skriver trion i sin presentation. Låter både spännande och inbjudande! Från Västerås erkänt goda jazzgrund kommer Simon Jonsson och Oskar Cederblad samtidigt som Viktor Rydström tillför jazzkultur från Arvikas minst lika goda jazzmylla. Idag studerar alla tre på musikhögskolorna i Örebro resp. Göteborg men lyckas ändå hålla ihop trion.

https://www.facebook.com/organicorgantrio/

 

Simon Jonsson hammondorgel, Victor Rydström gitarr, Oskar Cederblad trummor