Magnifik storbandskonsert avslutade jubileumsvecka!

Västerås nyaste storband Västerås All Star Jazzorchestra i sällskap med Klas Lindquist och Karl Olandersson satte  söndag 9 september en strålande och blixtrande punkt för den tioårsjubileumsvecka som Västerås konserthus och Västmanlandsmusiken erbjöd Västeråspubliken den gångna veckan. Vi i Jazzens Vänner erbjöds att ta hand om en kväll under jubieumsveckan. Vi valde att få avsluta det hela och då med Västerås nyaste jazzstorband bestående av gräddan av de ungdomar som gått ut Västerås kulturskola och som under de senaste bidragit till att Västerås kulturskolas Ungdomsstorband mer eller mindre varje år vunnit UngdomsSM för just storband. I bandet ingår även ett flertal av de duktiga och ambitiösa musiklärare som under årens lopp bidragit till detta ”jazzunder” i Västerås moderna musikhistoria. Bandets musikaliska kapacitet torde utan minsta tvivel kunna mäta sig med många av de redan etablerade och proffesionella storbanden som finns i Sverige. Några av musikerna i Västerås All Star Jazzorchestra spelar f ö redan i flera av de etablerade storbanden i Sverige t ex trumpetarna Jonne Bentlöv och Filip Olandersson.

Många av eleverna har nu lämnat Västerås för att studera vidare på annan ort. En del på Musikaliska akademien i Stockholm, en del på andra universitet och högskolor och en del av dem har som nämnts ovan redan hunnit etablera sig på såväl den nationella som den internationella jazzhimlen.

Kvällens gästsolister altsaxofonisten/klarinettisten Klas Lindquist och trumpetaren Karl Olandersson (f ö farbror till Filip Olandersson och dennes lärare på Akademin i Stockholm) behöver ju knappast någon närmare presentation. Bara deras närvaro borgade ju s a s för den höga kvaliteten på hela konsertens upplägg som bjöd på ett underbart pärlband av både klassiska storbandslåtar som Embracable You, The Might sun Never Sets, Yardbird Suite m fl, m fl plus ett antal nya spännande och svängiga kompositioner av Klas Linquist. Kompositioner som i snaning inte var av de enklaste slagen men som Västerås All Star Jazzorchestra elegant och till synes och hörbart helt utan problem satte till sista ton. Vilket nytt Storband vi begåvats med i Västerås! Stort Tack till primärt Kent Olandersson och Adam Falk som är de lärare vid Västerås kulturskola som s a s dragit det ”tyngsta” lasset i dessa musikframgångar. båda spelar f ö i storbandet. Kent bastrombon och Adam barytonsaxofon, vilket f ö i båda fallen syns på några av de till detta epos bifogade tjugofem bilderna.

Claes Tillander

Dela gärna inlägget