Storyvilleparaden 2017

Söndag 12 november Västerås Konserthus Kl. 12.45 – ca 21.30

Måndag tolfte november 1917 stängdes glädjekvarteren i New Orleans av stadens magistrat på uppmaning av de amerikanska militära myndigheterna. Myten säger då att det var så jazzen kom att spridas över USA. Från New Orleans till Chicago och Kalifornien och slutligen New York. Därifrån tog så jazzen skuttet över Atlanten till Europa, London/Paris, och därpå till Skandinavien. Onekligen en bra myt att hålla sig till när man skall berätta om jazzens historia.
Idag, söndag 12 november 2017, har det alltså gått hela ett hundra år sedan de beryktade Storyvillekvarteren stängdes. Detta faktum skall vi minnas med en stor och musikaliskt rik hyllning till den klassiska jazzen. Just den ursprungliga formen av jazz som otvivelaktigt legat till grund för jazzens utveckling fram till dagens jazz och dess olika former över hela världen.

I Sverige, och då även i Västerås, har hågkomsten av Storyvillekvarterens stängning 1917 manifesterats genom Storyvilleparader i november månad. På grund av ett tyvärr alltför påtagligt minskat publikintresse upphörde Storyvillparaderna i Västerås för några år sedan. Men i år har styrelsen för Föreningen Jazzens Vänner i Västerås bestämt att med denna storstilade Storyvilleparad minna oss alla om var och hur den klassiska jazzen en gång uppstod. I den amerikanska södern redan kring sekelskiftet 1900 och åren framåt då jazzmusiken runt New Orleans dominerades av musiker som Buddy Bolden, John Robichaux. Scott Joplin, Jelly Roll Morton, Bunk Johnson, Ma Rainey, King Oliver och Louis Armstrong för att bara nämna några namn. Säkert kommer ni att få höra fl era namn nämnas i dag på vår Storyvilleparad då vi alltså hyllar och minns hur jazzen spreds över världen och t o m till oss i Västerås.

Välkomna till Västerås Storyvilleparad 2017!
För styrelsen i Jazzens Vänner Claes Tillander, ordförande


Entrépris: 320 kr. För medlem i Jazzens Vänner och annan jazzklubb: 270 kr.
Förköp Västerås Turistbyrå 021 – 39 01 00
www.ticketmaster.se 077 – 170 70 70
Serviceavgift tillkommer vid köp av biljetter till alla våra konserter.


Stephanie Trick & Paolo Alderighi

Speltid i Stora salen: Kl 13.30 – 14.30 Double Trio med komp. Kl 19.30 – 20.30 (som ca 20.30 övergår i Jamsession)

Äkta amerikansk/italienska paret Stephanie Trick och Paolo Alderighi är ett av jazzvärldens idag mest efterfrågade och mest engagerade dubbelpianistpar på såväl en som två flyglar. Deras repertoar sträcker sig över jazzmusikens hela bredd från ragtime via stride till swingens och bebopens epoker.

I duon är det i första hand Stephanie Trick som är den fulländade ragtime- och stridepianisten vilket vi garanterat kommer att få fl era utsökt svängiga smakprov på under deras båda gemensamma två olika konserter. Stephanie Trick har så att säga den klassiska jazzen i blodet då hon är född och uppvuxen i St Louis medan Paolo Alderighi med sin bakgrund i Milano mera är att betrakta som en swing- och beboppianist som vi också kommer att få flera prov på. Tillsammans, men även var för sig, spelar de med en flyhänt men samtidigt på samma gång synnerligen samspelt humor som alltid går direkt till publikens hjärtan och resulterar i en konsertupplevelse man både vill, kan och kommer att minnas länge.

Stephanie Trick piano Paolo Alderighi piano


Tuxedo Jazzband med Rolf Carvenius

Speltid i Stora salen: Kl. 15.00 – 16.00

I Västerås har under årens lopp funnits och finns än idag ett par olika traditionellt inriktade jazzband. Flera av dem har försvunnit men ett av de band som varit synnerligen ”seglivat” är Tuxedo Jazzband som 1994 begick sin eleganta spelpremiär som etablerat band. Allt ifrån den första spelningen uppträder bandet alltid i smoking, dvs tuxedos, och har i sanning blivit ett begrepp inom den klassiska jazzen såväl i Västerås som nationellt i hela vårt land och lite till.

Tuxedo Jazzband har utvecklat en spelglädje och har, som de själva uttrycker det i konvolutet till sin senaste CD, ”till ambition att kombinera underhållning med vår bästa möjliga spelförmåga för att uppnå en angenäm upplevelse för vår publik”. Denna utsökta presentation finns ingen anledning att motsätta sig i detta programblad utan istället glädja oss åt att få det sanna nöjet att få avnjuta dessa sex spelglada och samspelta musiker med sina hjärtan i den New Orleanska jazzmyllan.

Rolf Carvenius klarinett Per Dywling kornett, trombon, barytonhorn Lasse Höbinger trombon, gitarr, sång
Staffan Algell banjo, gitarr Stefan Ramnell bas, sousafon Peter Stenson trummor, washboard, sång


Mississippi Seven med Anders Alm

Speltid i Stora salen: Kl 16.30 – 17.30

I sina reklamblad säger sig bandet vara ”det enda jazzband i Sverige som fått en flod uppkallad efter sig”. Sant eller falskt. I vilket fall som helst bjuder just i år 25-årsjubilerande Mississippi Seven på Happy jazz med klassiska jazzfavoriter, odödliga evergreens och hjärtknipande rariteter av både kända och bortglömda kompositörer. Från uptempolåtar till smöriga ballader där spelglädjen inte sällan förgylls av sång och trivselhöjande inslag. Kort sagt en skön blandning melodier från 20-talet och framåt kombinerat med lite mer eller mindre trovärdigt mellansnack. Positiva vibbar och härlig stämning kan förväntas!

 

Mississippi Seven inrymmer bl a den utsökte, ursprunglige smålänningen men numera sedan länge, naturaliserade Västeråsynglingen Anders Alm på både altsax, klarinett och sång.

Bengt Jansson kornett Hans Brandgård trombon, sång Anders Alm altsaxofon, klarinett, sång Boa Carlman banjo,
Gösta Colliander piano, dragspel Lars Ireblad sousafon Bertil Ekman trummor


The Classic Jazz Quartet med gäst Duke Heitger

Speltid i Stora salen: Kl 18.00 – 19.00

Med the Classic Jazz Quartet, som bara den gruppen innehåller fyra av Sveriges mest uppskattade och inspirerande musiker inom den klassiska jazzmusiken, kommer till oss denna eftermiddag och kväll den trumpetare från New Orleans som idag är en av de mest efterfrågade i den klassiska jazzvärlden, Duke Heitger. I sanning en ynnest såväl för oss som arrangör som för vår publik att vi får presentera denna förnämliga svensk/ amerikanska kvintett.

När vi planerade Storyvilleparaden tog vi kontakt med såväl Duke Heitger som Jesse Lindgren för att höra oss för om möjligheten av en konsert i Västerås. Duke Heitger kunde inte svara ja direkt då han just blivit inviterad till ett antal andra olika platser i Europa men då han prioriterade spelning med The Classic Jazz Quartet så blev det JA. Nu är han alltså här tillsammans med sina synnerligen goda svenska vänner som han så mycket tycker om att spela med både i Sverige och även när tillfälle så ges även på hemmaplan i New Orleans.

Duke Heitger är även en mycket framstående sångare som inte gärna avstår från att bjuda på ett eller annat vokalinslag. Kanske rent av i duett med Jesse Lindgren.

Duke Heitger trumpet, sång Klas Lindquist altsaxofon, klarinett Jens Jesse Lindgren trombon, sång
Holger Gross banjo, gitarr Göran Lind bas


Aros Dixie Group

Speltid i foajén/ABB-scenen:
12.45 – 13.15
14.30 – 15.00
16.00 – 16.30
17.30 – 18.00
19.00 – 19.30

Av medlemmarna i Aros Dixie Group är ett par musiker ursprungligen komna ur det klassiska tradjazzband i Västerås, Trattbandet, som för drygt fyrtio år sedan under salig Olle Åhs ledning drog igång Storyvilletraditionen i Västerås. Numera är tyvärr Trattbandet ”insomnat” delvis beroende på att några viktiga personer i bandet gått ur tiden men två man ur det ursprungliga Trattbandet, Kaj Stridell och Bosse Bergendorf, beslöt då att fortsätta spela tillsammans i en nybildad kvartettkonstellation Aros Dixie Group. Till dagens manifestering av att det är hundra år sedan glädjekvarteren i New Orleans stängdes har Aros Dixie Group tillfälligtvis utökats med Trattbandets trummis Pär Hettman. För oss i Jazzens Vänner är det extra trevligt att det idag fi nns minst sex om inte rent av sju musiker som var med redan vid starten av den första Storyvilleparaden i Västerås 1974 som då genomfördes i Bryggargårdens klassiska och intimt mysiga källarvalv. Plats här för nostalgiska minnen.

Aros Dixie Group kommer att spela på ABB-scenen i konserthusfoajéns restaurang i pauserna mellan konserterna i Stora salen. Här blir tillfälle att både spisa musik, mat och dryck och även dansa om så känns lägligt.

Bosse Bergendorf kornett Kaj Stridell sopransaxofon Jan-Peter Jappe Löfstrand sousaphone Bengt Engström banjo
Pär Hettman trummor


Entrépris: 320 kr. För medlem i Jazzens Vänner och annan jazzklubb: 270 kr.
Förköp Västerås Turistbyrå 021 – 39 01 00
www.ticketmaster.se 077 – 170 70 70
Serviceavgift tillkommer vid köp av biljetter till alla våra konserter.