Höstens program 2023

Svängigt skön och härlig jazz….

…. är vad vi alltid bjuder på. När vi nu kan lägga alla de problem och helt ovana förutsättningar som Coronapandemin skapade för både oss, er kära publik och alla andra är vår förhoppning och vårt bestämda mål att konserterna i höst skall kunna genomföras på ett lika fint sätt som vi kunnat göra under våren 2023. På grund av de stora ombyggnationer som pågår i stora delar av fd ACC lokaler kan vi inte vara i Lilla salen under hela hösten.

I höst kommer vi att ha sex (6) av våra totalt åtta (8) bokade konserter på foajéscenen, en (1) av dem i Stora salen samt en (1) på Café Mosaic. Västerås nya mycket trevliga och ombonade musik-och konferenslokal med adress Smedjegatan 2 mitt emot Filmstaden. På Café Mosaic hade vi under våren 2023 två konserter som båda musikaliskt sett var mycket lyckade. Publikt var det Tuxedo Jazzband som drog mest publik medan den ungdomliga gruppen Mainland Jazz Collective tyvärr inte lockade långt lika stor publikanslutning. Minst sagt lite tråkigt att behöva konstatera då medlemmarna i den gruppen med råge och härlig swingkänsla visade att det trista ryktet om jazzens framtida död är så långt ifrån verkligheten det bara går att komma. Så m a o tveka aldrig när du, som kanske redan i höst, inte alltid känner igen namnen på alla de olika musiker och grupper vi bokat in till våra åtta konserter. Det är högsta klass på alla!

Läs bladet noggrant, pricka av just de konserter Du känner att Du definitivt inte vill missa. Det finns jazz för alla smaker. Från svängig klassisk traditionell jazz till fullödig mainstreamjazz. Flera nya grupper och internationella artister har vi i höst. Köp gärna biljetterna per omgående till evenemangen så Du inte riskerar missa någon av våra härliga jazzkvällar! Vi vill gärna slå ett extra slag för t ex konserten tisdag 3 oktober i konserthusets stora sal då Sandviken Big Band i sällskap med härliga jazzsångerskan Lisa Björänge bjuder oss på ”Klassiska storbandspärlor”. Många av dem hämtade från The American Songbook och älskade av hela musikvärlden.

Några andra gäster är t ex Sisters of Jazz då vi får bekanta oss med ett antal av jazzhistoriens både gömda och glömda kvinnliga artister och låtskrivare och en annan gäst är vår egen nya jazzstjärna på trumpet Linnea Jonsson med sin grupp. Pianisten Claes Crona presenterar en härlig sångduo i Melanie Scholtz och Peter Asplund, en annan är unge svenske saxofonisten Magnus Dölerud som på Café Mosaic kommer med lika unga sydkoreanska altsaxofonisten Pureum Jin och härligt komp. Lägg till detta en av världens förnämsta jazzgitarrister Ulf Wakenius i sällskap med Uppsalatrion Trio X, Toots Thiele- mans arvtagare på munspel Filip Jers och slutligen kvällen före Lucia direkt från New York pianisten/jazzsångerskan Champian Fulton på efterlängtat återbesök med sina skan- dinaviska vänner.

Målsättningen med våra aktiviteter är att ingen, vare sig bland Er eller bland våra gästande musiker, skall känna sig besviken när man beger sig hemåt efter en jazzkväll arrangerad av oss. Alla skall vilja komma tillbaka och det snarast möjligt. Så det är bara att pricka av och notera i almanackan höstens alla jazzbegivenheter. Låt oss gemensamt hjälpas åt att återfå intensiteten och publiknärvaron vid våra konserter för ännu en ljus och härlig framtid i jazzens värld.

Välkomna på våra jazzkvällar!

För styrelsen i Jazzens Vänner Claes Tillander, ordförande​

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.